середа, 31 березня 2021 р.

                                      Як атмосфера в родині впливає на дитину?

 


Атмосфера в родині відіграє важливу роль для психічного здоров'я і благополуччя всіх її членів. Відчуття безпеки і любові в сім'ї, час, який дитина проводить разом з сім'єю, спільні заняття, такі як ігри, читання книг або спілкування - дуже важливі для неї, не менш, ніж правильне харчування, фізична активність і сон. Коли батьки проводять з дитиною багато часу, коли вони спілкуються і веселяться - це приносить величезну користь. Так дитина відчуває, що її цінують і люблять, і це почуття залишається з нею на довгі роки. Вона отримує можливість переймати життєві цінності своїх батьків. У свою чергу, батьки можуть більше дізнатися про свою дитину, про її переваги і недоліки. Таким чином, батьки краще розуміють, як можуть підтримати дитину або навчити її чогось. Коли батьки проводять з дитиною час наодинці, вона отримує можливість вільно висловлювати свої думки і почуття. Між дитиною і батьками зміцнюється емоційний зв'язок, завдяки чому вона стає більш впевненою у собі і своїх силах. Для забезпечення психологічного комфорту в сім’ї та успішного її функціонування суттєве значення має те, як складаються взаємини і взаємодія принаймні у трьох складових: між самим подружжям, між батьками і дітьми, між братами й сестрами, якщо в родині зростають двоє і більше дітей.

Як створити сприятливу сімейну атмосферу?

 

1. Радійте успіхам дитини. Не дратуйтеся у момент її тимчасових невдач.

2. Терпляче, з цікавістю слухайте оповідання дитини про події в її житті.

3. Дитина має відчувати, що її люблять.

4.Необхідно виключити із спілкування окрики, грубі інтонації.

5. Створіть в сім’ї атмосферу радості, любові і поваги.

6. Не бійтеся вибачатися!

7. Надавайте дітям приклад конструктивної поведінки в конфлікті. Непорозуміння може відбутися між будь-ким, але ефективно вирішити його – це справжнє мистецтво. Постійні сварки, образи між батьками погіршують стан дитини. Тож показуйте приклад поваги до партнера, вміння вислухати, підтримати.

8. Сімейні традиції, спільні справи сприяють зміцненню стосунків в родині: час, проведений разом та емоції, які виникли при цьому – справжній скарб!

 Уникайте перфікціонізму! Намагання бути завжди ідеальними виснажує!



Корисні поради, як зменшити стрес та тривогу у дітей і зробити їх щасливими:

У брошурі розповідають про конкретні активності й ігри, які допоможуть заспокоїти дитину, контролювати її емоції та посилити відчуття захищеності. 

Немає коментарів:

Дописати коментар